What is Blog ?

Assalamualaikum and HI
Ingat tak aku pernah cerita yang aku nak cerita apa itu blog. Yeah, disebabkan baru baru ini ada give away from me and Frhnxoxo it's better to wish 

CONGRATULATIONS 
To all winners. Thankyou for participate. Enjoy your give away, wait for another give away... one day. Some day. Maybe.

Oh, untuk apa pula motif aku bercerita tentang blog kan ? Korang sendiri yang ada blog tentu tau apa guna blog ? Tapi masih juga, ada yang tidak tahu. Well, jangan sedih. I got something for ya. Even aku sendiri seorang blogger, yang dah lama juga menceburi bidang ini, tetap juga kadang aku syokk sendiri menaip. Like orang cakap "Blog aku, sukahati aku." Cewahh.. btw, ini opinion aku sendiri je ye.

#1 Meng'expres' diri dalam bentuk tulisan
Ada sesetengah orang, dia agak pemalu diluar komputer. Tetapi didalam komputer, dialah yang paling peramah, paling baik, paling sweet lah. Tahu kenapa dia buat sebegitu ? Mungkin dia segan atau mempunyai tekanan batin. Di Blog, kita tidak ada had untuk menaip. So, sukahati I lah nak post apa kan.

#2 Membuat duit
 Tahu tal, blog bukan sahaja untuk mengexpress diri, malah untuk menambah duit poket kita. Pernah guna Nuffnag ? Cuba try buat. Anda sendiri akan tahu apa kegunaannya. 

#3 Mempunyai masa depan
 Ingat, sekarang zaman millenium, zaman modern. Semua pekerjaan meliatkan IT adalah pekerjaan yang menguntungkan. Tahu kerana apa ? Kerana semua orang kita TIDAK MAMPU hidup tanpa IT. Percaya lah. Seorang blogger boleh menjadi model, seorang blogger boleh menjadi dokter, seorang blogger boleh menjadi artis. See, blogger bukan lah sesuatu tempat untuk membuang masa.

#4 Melatih diri untuk menulis tanpa bahasa kalkulator
See, zaman kini kita lihat dimana mana huruf A jadi 4, huruf E jadi 3, macam macam. Dah jadi macam dunia kalkulator pun ada. Jadi, dengan adanya blog, kita sendiri boleh mehilat, tulisan kita bagai mana rupanya. buruk ke, lawa ke... ia mencerminkan kita actually.

#5 Menunjukkan perwatakkan diri anda yang sebenar
Maklumlah, apabila kita berfikir blog ialah kita punya, segala gala ilmu tiba tiba terkeluar. Biasa buah fikiran kita bergerak, normal lah tu. Apabila kita rasa bglo kita punya, kita akan nampak post kita adalah melibatkan diri kita sendiri. Adakah ia memotivasikan orang lain ? Cerita tentang aib sendiri ? Cerita tentang diri awak ? Atau cerita tentang cinta ? Atau cerita untuk membalas dendam atau cerita maki makian ? Haaa, ingat ini internet. Orang terasa boleh saman. Jeng jeng jeng.

So jangan menghina kami, si blogger. Belum tentu anda yang Facebookers, Tweeters, atau Keekers boleh lebih hebat daripada kami. Harap maklum.

No comments:

Post a Comment