RESEPI SHRIMP ROSE PASTA HOMEMADE


Hi korang, macam biasa lah Myra bila tengah lapar memang rajin search google nak makan apa. Belek-belek terus terjumpa ada satu resepi ni. Tapi the real resepi kuahnya banyak. Myra tak letak kuah banyak sebab lebih kurang kering gitu. Kebetulan ada pula bahan-bahan dekat rumah, so jom kita cuba!

BAHAN-BAHAN YANG DIGUNAKAN :
  • Bawang putih
  • Bawang Holland (tapi Myra ganti dgn bawang merah)
  • Garam
  • Ayam / Udang / Sotong / Apa apa yang you guys suka sebagai extra ingredients
  • Linguine (Myra guna Angel Hair)
  • Olive oil (Myra guna oil biasa je)
  • Black pepper
  • Sos Tomato (korang pun boleh letak cherry tomatoe sebagai hiasan)
  • Heavy Cream (kalau nak berkuah)
  • Susu 100ml + Marjerin 2 sudu (kalau nak pekat tapi tak berkuah sgt)


FIRST OF ALL, korang masukkan Oil ke dalam frying pan. Lepastu tumis bawang putih dan bawang holland. 




LEPASTU, masukkan ayam atau udang atau sotong. Isi yang korang nak makan dengan pasta ni. Sebenarnya orang guna udang je, tapi ada yang tak boleh makan udang kan. Korang ganti je dengan ayam. At least, korang dapat makan. Macam Myra, adik Myra tak makan udang. Tapi Myra makan udang. So Myra goreng asing.



LEPASTU korang masukkan PEPPER dan GARAM. Supaya udang atau ayam korang tu ada rasa sikit. Gaul gaul sekejap, korang masukkan pula SOS TOMATO. Myra guna SOS Tomato preggo yang untuk spagetti tu. Lepastu masukkan heavy cream. Kalau nak agak kering, letak sikit je pun takpe. Supaya lebih creamy, korang letak lebih pun takpa.



TARAAAA DAH SIAP! Taburkan sedikit pepper di atas tu kalau korang suka, letak daun-daun sikit. Dah cantik dah! Selamat mencuba! 


No comments:

Post a Comment